tradzikleczenieztys.pl

tradzikleczenieztys.pl

Dieta dla diabetyków

Cukrzyca jest chorobą, do rozwoju której prowadzą czynniki genetyczne i środowiskowe. Prowadzenie niezdrowego trybu życia i otyłość mogą spowodować rozwój cukrzycy typu II, której leczenie wymaga stosowania odpowiedniej diety.

W ciągu ostatniej dekady znacznie wzrosła liczba zachorowań na cukrzycę typu II. Osoby cierpiące na cukrzycę poza przyjmowaniem leków obniżających poziom cukru we krwi powinny stosować zbilansowaną dietę. Cukrzyca rozwija się na podłożu zaburzenia gospodarki węglowodanowej organizmu i zaburzeń produkcji insuliny przez trzustkę oraz zmniejszania wrażliwości komórek organizmu na ten hormon.

Węglowodany w diecie cukrzyka

Spożycie węglowodanów na diecie cukrzycowej musi być stale kontrolowane, aby nie dochodziło do gwałtownego wzrostu i spadku poziomu cukru we krwi. W celu utrzymania stabilnego poziomu glukozy we krwi należy spożywać przede wszystkim złożone węglowodany i błonnik, natomiast ograniczyć spożycie cukrów prostych znajdujących się głównie w owocach i cukrze rafinowanym.
Błonnik należy do ważnych składników posiłków w diecie cukrzycowej. Włókno pokarmowe opóźnia przyswajanie węglowodanów, które są dostarczane organizmowi po każdym posiłku. Błonnik znajduje się przede wszystkim w zielonych warzywach, takich jak brokuły, kapusta, sałata, groszek, fasolka, brukselka i szpinak. W błonnik są bogate także niektóre owoce – cytrusy, jagody i jabłka oraz rośliny strączkowe, w tym soczewica, bób i fasola.

Tłuszcze w diecie cukrzycowej

Osoby chorujące na cukrzycę często cierpią na zaburzenia lipidowe, dlatego należy ograniczyć spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych, które znajdują się m.in. w maśle, serach, słoninie, śmietanie, pełnotłustych produktach mlecznych, w mięsie i wędlinach. Cholesterol znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w żółtkach jaj, makaronie jajecznym, tłustym serze i drobiu, podrobach i pasztetach, dlatego warto ograniczyć ich spożycie.
W diecie dla diabetyków dzienne spożycie cholesterolu nie powinno wynosić więcej niż 300 mg. Tłuszcze nienasycone nie są szkodliwe dla zdrowia i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, obniżając poziom złego cholesterolu LDL. Należą do nich jednonienasycone tłuszcze (np. olej arachidowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy m.in. w oleju słonecznikowym.
W diecie cukrzycowej ogromną rolę odgrywa regularne spożywanie posiłków. Warto spożywać je często, ale w stosunkowo małych ilościach, zachowując około 3- lub 4-godzinne odstępy.

Śniadanie w diecie diabetyka

Śniadanie jest pierwszym, a zarazem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Należy spożyć je nie później niż 2 godziny po przebudzeniu. Na śniadanie w diecie cukrzycowej można zjeść np. jajecznicę i pomidora, grzanki z dżemem, grzankę z szynką i serem, rogalika z masłem i jajko na twardo, albo niskokaloryczne płatki zbożowe obfitujące w błonnik lub owsiankę.

Drugie śniadanie dla diabetyka

Osoba chorująca na cukrzycę nie powinna omijać posiłków, np. drugiego śniadania. Drugie śniadanie powinno być spożywane regularnie o określonej godzinie w ciągu dnia. Jako przykład można wskazać na bułkę z masłem, albo sucharki.
Obiad dla diabetyka
Obiad jest najbardziej obfitym i głównym posiłkiem spożywanym w ciągu dnia. Osoby, które pracują i jedzą lunch w przerwie między wykonywanymi obowiązkami mogą mieć problem ze znalezieniem odpowiedniego obiadu w pobliskiej restauracji lub barze. Warto przygotowywać obiady w domu i zabierać je ze sobą do pracy, np. omlet, szpinakowy suflet, placki ziemniaczane, kotlety z soczewicy itp.

Podwieczorek i kolacja dla diabetyka

Podwieczorek może być spożyty po ok. 3 godzinach od obiadu, a kolację należy zjeść nie później niż 2 godziny przed snem. Na podwieczorek można zjeść porcję owoców, albo inne przekąski z niskim IG. Na kolację można przyrządzić kanapki na bazie pełnoziarnistego lub razowego chleba, z porcją protein i warzyw.

Aktywność fizyczna a cukrzyca

Osoby chore na cukrzycę powinny poświęcić czas na aktywność fizyczną. Ćwiczenia fizyczne pomogą zachować dobra kondycję i są potrzebne do zachowania prawidłowej masy ciała. Nie warto nadmiernie obciążać organizmu, jednak spacery 30 – 40 minutowe są jak najbardziej wskazane.

Podsumowanie – zasady diety cukrzycowej

Będąc na diecie cukrzycowej należy unikać smażenia mięsa na głębokim oleju i smażenia w panierce. Należy przyrządzać potrawy wykorzystując technikę gotowania i gotowania na parze, jednak unikając rozgotowywania warzyw, ponieważ zwiększa to ich indeks glikemiczny. Dieta powinna opierać się na jak najbardziej zróżnicowanym jadłospisie, przy czym jednocześnie należy kontrolować liczbę spożywanych kalorii. Należy także unikać palenia tytoniu i spożywania alkoholu.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *