tradzikleczenieztys.pl

tradzikleczenieztys.pl

Zielona kawa i jej właściwości

Zielona kawa to surowe ziarna kawy, które są bogate w kwas chlorogenowy i uznawane za produkt wspierający proces odchudzania. Smak zielonej kawy jest niezbyt przyjemny, dlatego produkt ten jest dostępny głównie w postaci suplementów diety.

Kawa jest produkowana z owoców drzewa kawowego, mające postać czerwonych jagód. Każdy z owoców zawiera dwa półokrągłe nasiona. Ziarna kawowca niepoddawane procesowi palenia to zielona kawa. Stosowanie zielonej kawy podnosi poziom energii, przyspiesza metabolizm, pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby nowotworowe oraz usprawnia pracę układu trawiennego. Zielona kawa wspiera pielęgnację skóry poprzez dostarczanie dawki antyoksydantów oraz wspiera utratę wagi.

Jak smakuje zielona kawa?

Zielona kawa charakteryzuje się mało wyrazistym i lekko kwaskowatym smakiem. Kawa nie posiada również zachęcającego aromatu. Kolor zielonej kawy przypomina trochę odcieni zielonej herbaty.
Właściwości zielonej kawy
Palenie kawy powoduje, że zostaje ona pozbawiona cennych substancji, w tym kwasu chlorogenowego, zwanego też kwasem kawoilochinowym. Silny przeciwutleniacz ogranicza wchłanianie cukru z pożywienia, wykazuje działanie przeciwzapalne i żółciopędne. Zielona kawa ma także właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Zielona kawa przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych i pobudza organizm do działania przed wysiłkiem. Zieloną kawę wykorzystuje się również do walki z cellulitem i hamowania napadów głodu. Większość właściwości, za które cenimy zieloną kawę, wynika z zawartości kwasu chlorogenowego.
Działanie kwasu chlorogenowego związane z hamowaniem wchłaniania cukru z pożywienia sprzyja utrzymaniu bilansu energetycznego na minusie, a tym samym ułatwia odchudzanie. Niemniej bez stosowania odpowiedniej diety i unikania przejadania się, kwas chlorogenowy nie pomoże. Działanie kwasu chlorogenowego jest wspierane przez kofeinę, która także ułatwia odchudzanie.

Co zawiera zielona kawa?

Oprócz kwasu chlorogenowego i kofeiny zielona kawa zawiera również inne kwasy fenolowe usuwające z organizmu wolne rodniki. Kwas salicynowy wykazuje działanie przeciwzapalne, a inne kwasy fenolowe działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne. Zielona kawa zawiera witaminę B1, B2, B3, B5, B9, B12 i witaminę C. Zielona kawa zawiera również minerały, w tym głównie magnez, żelazo i potas oraz niewielkie iloci białka, tłuszczu i cukru.

Jak działa zielona kawa?

Zielona kawa hamuje apetyt zapobiegając podjadaniu między posiłkami oraz pobudza organizm nie podrażniając żołądka w przeciwieństwie do czarnej kawy. Zielona kawa zwalcza woln rodniki i pomaga zachować młody wygląd. Jednocześnie chroni ona wątrobę i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Zielona kawa zmniejsza uczucie zmęczenia w czasie ćwiczeń fizycznych i pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej oraz zmniejszyć cellulit.
Jak parzyć zieloną kawę?

Przygotowanie zielonej kawy nie jest skomplikowane, niemniej do przygotowania pełnowartościowego naparu potrzebne są ziarna kawy, które są twardsze niż ziarna kawy palonej. Warto przed zmieleniem kawy w młynku rozbić je w moździerzu. Zmielona zielona kawa powinna być parzona w tłokowym zaparzaczu w temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Kawę można również zaparzyć w kubku – zalej 2 – 3 łyżki gorącą wodą. Kawa zielona w saszetkach oraz gotowa kawa zmielona mogą zawierać nieco mniej antyoksydantów niż kawa świeżo mielona.
Zieloną kawę można kupić w internetowym sklepie zielarskim, w herbaciarni lub w aptece.

Zielona kawa w tabletkach

Zielona kawa jest dostępna także w postaci tabletek zawierających wyciąg z ziaren. Niektóre suplementy mogą być wzbogacone substancjami odżywczymi i ekstraktami z innych roślin, np. z guarany lub afrykańskiego mango. Przed zakupem wybranego produktu należy dokładnie sprawdzić jego skład, żeby upewnić się, że nie zawiera on składnika powodującego alergię.

Przeciwwskazania do stosowania zielonej kawy

Zielona kawa nie jest polecana osobom, które mają problem z niskim poziomem glukozy we krwi, cierpią na choroby serca i są poniżej 16. roku życia. Zielona kawa nie jest również polecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *